9 Tips voor een vliegvakantie met baby

Een tijdje geleden deelde ik al een artikel waarin ik mijn ervaringen met jullie deelde van onze eerste vakantie met baby, in Portugal. Dit keer geef ik wat algemene tips voor een eerste vliegvakantie met baby.

Tip 1: een reistas voor je kinderwagen

Toen wij naar Portugal vertrokken, was Sophia nog geen zes maanden oud en kon ze nog niet zelfstandig zitten. Dat is dus te klein om al met een buggy te reizen, kortom: onze kinderwagen moest mee. En die mag je niet meenemen tot aan de gate, maar moet worden ingecheckt als ruimbagage.

Wij hebben de Stokke PramPack gekocht en daarin onze kinderwagen vervoerd. Je kunt hem helemaal opvouwen en in de PramPack stoppen, checkt hem op het vliegveld in als afwijkende bagage en bij aankomst staat ie ook weer op je te wachten. Althans, dat is de bedoeling 😉 De PramPack werkt erg handig. Aan de binnenzijde staat een duidelijke gebruiksaanwijzing en je kunt je wagen daarna makkelijk vervoeren. En je kunt er trouwens ook nog prima je autostoeltje bij stoppen, heb ik gehoord. Handig!

Tip 2: een draagzak of -doek

Als je je kinderwagen incheckt, zit je natuurlijk nog met je baby op het vliegveld. Wij hebben daarom onze draagzak meegenomen. Daarin nam ik Sophia mee van de incheckbalie tot de gate en bij aankomst van de gate tot het appartement. Ze heeft in de draagzak nog heerlijk bij mij geslapen toen we in de bus naar het appartement zaten.

Tip 3: een grote doek of dekentje

Op het vliegveld moet je veel wachten. En nog meer wachten. En nog een beetje wachten. Sophia heeft net zoveel geduld als haar ouders: 0,0. Dus ik zou haar nooit de hele tijd rustig kunnen houden in de draagzak of op schoot. Het is immers ook geen pasgeboren baby meer, die rustig stilligt en niets doet. Dus namen wij een extra dekentje mee dat we op de grond legden, zodat zij daar op kon spelen op het vliegveld. En dat dekentje is in het vliegtuig ook handig om gewoon te gebruiken als dekentje, omdat het daar natuurlijk altijd toch net iets kouder is.

Tip 4: voeding

Geen onbekende tip, volgens mij: laat je kindje drinken bij het opstijgen en landen. En vallen die tijden nou echt niet samen met het normale ritme, dan kun je evt. nog proberen om ze gewoon op een speentje te laten zuigen. Dat werkte bij Sophia goed genoeg.

In het vliegtuig kun je warm water krijgen, maar wij hadden op het vliegveld al een thermoskan laten vullen met warm water (bijv. bij Starbucks), zodat we het flesje meteen konden maken als mevrouwtje Ongeduld dorst had 😉

Zelf hebben wij de voedingen op de dag van ons vertrek een beetje door elkaar gehusseld: we gaven haar warme maaltijd al op het vliegveld, in plaats van in het vliegtuig, en ruilden die maaltijd om met een flesje, dat we daardoor bij het opstijgen konden geven. Zit je ook niet te knoeien en stoeien met die potjes in het vliegtuig 🙂

Tip 5: neem niet te veel mee

Het is heel simpel: vanaf nu zul je altijd iemand bij je hebben op vakantie van wie de bagage meer ruimte in je koffer inneemt dan jijzelf. Aangezien jij waarschijnlijk niet 1 of 2 keer per dag je hele outfit onder spuugt, plast, of poept 😉 Maar neem niet te veel mee.

Wij hadden vooral veel rompertjes bij ons, voor Sophia, maar verder erg weinig. Volgens mij 1 of 2 shirtjes met lange mouwen, 1 of 2 lange broekjes en verder wat korte shirtjes en broekjes of jurkjes voor de avonden. Wij hadden een appartement gehuurd, waar een wasmachine in zat, dus dat is dan natuurlijk een voordeel. Alle vieze kleertjes, hydrofiele luiers, handdoeken, etc. konden we gewoon wassen en opnieuw gebruiken. Scheelt wat ruimte. Wasmiddel hebben we overigens ook gewoon daar gekocht.

Sophia krijgt flesvoeding van Nutrilon. De reden dat we daarvoor hebben gekozen, is omdat je dat overal kunt krijgen: ook in Portugal! 😉 Dus wij namen 1 bus mee en konden daar evt. nog nieuwe voeding kopen. Hebben we ook gedaan, maar uiteindelijk niet nodig gehad.

Luiers kun je ook overal kopen, dus neem die vooral ook niet te veel zelf mee. Die dingen nemen zoveel ruimte in beslag! Zonde om daarvoor je eigen zomerjurkjes thuis te laten 😉

Tip 6: een UV-tentje

Kleine kindjes moet je natuurlijk nog niet in de zon leggen, maar ook in de schaduw zijn er gewoon UV-stralingen. Wij namen daarom voor Sophia een speeltentje mee met UV-bescherming, van Prénatal.

Kon zij daar lekker in spelen in de schaduw, terwijl wij een boekje lazen in de zon. Vergis je niet, trouwens: je kunt tegenwoordig geen uren achter elkaar meer lezen. Ben blij met 10 minuten 😉

Tip 7: UV pakjes

Naast het tentje en uiteraard zonnebrandcrème voor baby’s, namen we ook UV-pakjes mee voor Sophia. Is ze nog een beetje extra beschermd. Vooral handig als het zwembad wel vol in de zon is en je toch af en toe een duik wilt nemen met je kleintje. UV-pakje aan, zonnehoedje op, goed ingesmeerd en gaan met die banaan!

Tip 8: een opblaasbaar badje

Bij het complex waar wij verbleven, was het zwembad erg koud. De eerste dagen moest Sophia daar echt nog aan wennen. Daarnaast was het kinderzwembad alsnog 60 cm diep en kon ze dus nergens een beetje zonder zwembandje spetteren. Wij kochten daarom op vakantie en opblaasbaar badje, of eigenlijk bootje. Dat vulden we met een bodempje water en zo had Sophia een privé badje. Vond ze fantastisch! Kleine aanvullende tip hierbij: ze spetteren harder dan je verwacht. Wij hadden haar in eerste instantie gewoon in het appartement met dat badje laten spelen, maar konden naderhand alles droog gaan maken, haha! Doe dat dus vooral buiten op je terras of bij het zwembad 😉

Tip 9: go with the flow

Het is vakantie. Jullie eerste vliegvakantie als gezin. Dat is wennen voor jou, voor je partner en voor je kindje. Sophia sliep dus ineens een extra dutje in de middag en ging ’s avonds pas wat later naar bed, omdat je in Portugal nou eenmaal vaak niet om vijf of zes uur aan tafel gaat. Daar kun je je heel druk om maken, maar dat heeft geen zin. Nou hebben wij natuurlijk ook wel geluk gehad met het feit dat Sophia dat prima vond, want die sliep de volgende ochtend gewoon uit tot 8 uur. Dat zal ook per kindje verschillen.

Maar geef gewoon toe aan het feit dat dit een andere vakantie is dan je gewend was. Dat hoort erbij 🙂

Dat waren de tips die ik zo met jullie zou willen delen. Misschien heb jij ook nog wel tips voor mij en anderen, voor de volgende keer! Deel ze dan vooral, daar ben ik alleen maar blij mee 🙂 

X Nikki