Die tijd van het jaar: Sint en Piet

Het is weer zo ver: het Sinterklaasjournaal is begonnen en aanstaande zaterdag komt de goedheiligman eindelijk weer in Nederland aan. Een groot feest, zou je denken.

Dat is precies waar ik me ben opgegroeid: Sinterklaas is een feest. Je krijgt cadeautjes en snoepgoed. Mag ’s avonds je schoen zetten en zingt liedjes. Dat is volgens mij nog steeds waar het om gaat: feest voor kindjes.

In plaats daarvan zijn er sinds een paar jaar volwassenen die dit hele feest verpesten, wat mij betreft. En dan doel ik niet op de volwassenen die vinden dat het tijd is om Zwarte Piet af te schaffen.

Toen ik klein was en Sinterklaas vierde, vond ik het doodeng. Dat vond ik van alle mensen die verkleed waren (verklaart waarom ik nu geen carnavaller ben, wellicht). Door die angst had ik al snel door dat het allemaal niet echt was. Dat mijn oom en neef gewoon hartstikke zwart waren gemaakt met verf.

Mij werd ook als kind al verteld dat Zwarte Piet via de schoorsteen kwam en dat hij daarom zwart was. Vond ik gek: wij hadden geen schoorsteen en heel veel anderen die ik kende ook niet. Of in ieder geval geen schoorsteen waar een hele Piet doorheen zou passen. Maar ik nam het allemaal maar aan en speelde vanaf de kleuterklas het spelletje doodleuk mee tegenover mijn vriendjes en vriendinnetjes. Als ik maar cadeautjes en snoepgoed kreeg.

Nu ik ouder ben en logisch kan nadenken, snap ik pas dat Zwarte Piet wellicht best wel wat racistische kenmerken heeft. Als kind zag ik het niet en snapte ik het natuurlijk al helemaal niet. En hoewel ik ervan overtuigd ben dat het grootste deel van Nederland Sinterklaas viert zonder racistische bedoelingen, snap ik best dat donkere mensen van die Zwarte Piet af willen.

En waarom ook niet? En kom nu alsjeblieft niet met het verhaal ‘het is traditie’, want van die hele traditie weten de gelovige kindjes niets af. Die geloven er een paar jaar in en weten naderhand ook dat het gewoon een stelletje Nederlanders in verkleedkleren en schmink zijn. En die gaan dan misschien ook wel vragen stellen. Want waarom moet Zwarte Piet gouden ringen in de oren? Of rode lippen? Of donker kroeshaar? Ik zou het niet weten. Dat komt echt niet van die schoorsteen waar ie doorheen moet.

Wat mij betreft maken we er dus lekker roetveegpieten van, geven we ze allemaal regenboogkleuren of laten we ze ‘gewoon Piet’. Het kan me eigenlijk niet schelen. Het belangrijkste vind ik dat we het een feest laten blijven, voor kindjes.

Eén antwoord op “Die tijd van het jaar: Sint en Piet”

Reacties zijn gesloten.